Pais ikan cendawan shitake

Salam dan selamat menjalani puasa sunat kamis bagi yang berpuasa.
Sudah bersedia untuk menghadapi Ramadhan yang bakal menjelang tiba? Mudah-mudahan dengan izinNya kita semua berkesempatan untuk kembali menyambut Ramadhan bulan yang penuh keberkahan.

Apa kata kita jadikan pais ini sebagai salah satu menu berbuka. Untuk menyediakannya takde lah susah sangat. Bahan pun tak perlu bersusah payah.  Pakai apa yang ada di dapur pun kira okay.




Bahan A:
4 ekor ikan cencaru dibuang tulang dan potong kecil. (boleh guna ikan lain.  Ikan ni saja yang ada dalam peti ais)
10 biji cendawan shitake dihiris nipis
50 gm santan pekat
1 sudu teh serbuk stok ayam
1 biji telur
1 helai daun kunyit dihiris halus
6 helai daun limau purut dihiris halus
2 batang daun bawang dihiris halus
garam secukupnya
1 sudu besar  jus lemon

Daun pisang secukupnya

Bahan B:
Bumbu halus (blender)
8 ulas bawang merah
4  ulas bawang putih
3 biji buah keras
2 biji cili merah besar
2 biji cili api (kalau suka)
1/2 inci halis
1/2 inci kunyit
2 batang serai





Blender semua bahan kisar.  Masukkan ke dalam mangkuk berisi bahan A.
Gaul rata. Rasakan garamnya.
Bila dah kira okay, bungkus dalam daun pisang dan kukus sampai masak.

Boleh juga kalau nak buat pais dua dalam 1.
Letak sedikit nasi di atas daun pisang dan letak pula isi ikan bersebelahan.  Bungkus dan kukus.  Jadilah seperti gambar yang ada nasi tu.



Sekian. Bundo ni rasa macam kelamkabut je. Tak reti nak cerita panjang-panjang. Update ni kira okalah jugak kan?


ibundo

Artikel Terkait

Pais ikan cendawan shitake
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email