Ayam sesame

Haih... lamanya tak update.
Hope it's still not too late to wish everyone selamat hari raya. Agaknya masih ramai yang sibuk menerima tetamu dan juga memenuhi undangan rumah terbuka.
Ada juga yang bertanya bundo; bila nak buat open house.
Well, I guess age has taken its toll. Dah tak larat.. as simple as that.
Kalau nak datang beraya, you are most welcomed. Masak je apa yang patut kan..




Sebenarnya dah jemu makan ayam tapi bila tengok dada ayam berketul-ketul dalam freezer, got to do something with it. Dada ayam dan bahagian yang berdaging, memang tak laku kalau dibuat gulai. Kenalah kreatif sikit supaya bahagian tu tak nampak boring dan tasteless.
I prefer to buy just thighs or drumsticks rather than the whole chicken tapi mahallah pulak.





Resepi:
(Reduce it to suit your own portion)

5 ketul dada ayam dipotong nipis memanjang
5 biji bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 inci halia dipotong julien
2 sudu besar  bijan di sangrai kekuningan
5 biji cili api dipotong serong
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos hoisin
1 sudu besar kicap hitam
1 atau 2 sudu besar jus lemon
sedikit daun bawang dan daun ketumbar dipotong pendek





Panaskan sedikit minyak jagung. Tumis bawang putih, merah dan halia sehingga naik bau.
Masukkan ayam.  Gaul sekejap sehingga bertukar warna.
Masukkan segala sos dan minyak bijan.
Gaul (ayam mengambil masa yang singkat untuk masak. Jangan overcook).
Masukkan cili api dan jus lemon.
Masukkan separuh potongan daun bawang dan ketumbar. Gaul dan padamkan api.
Letak di dalam piring dan taburkan dengan bijan dan lebihan daun bawang serta ketumbar.




Makan sementara masih panas dengan nasi putih yang berasap.

Sekian. Once again, selamat hari raya.


ibundo

Artikel Terkait

Ayam sesame
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email