Puding Nasi

Pernah dengar puding nasi sebelum ni tapi tidak tergerak hati untuk membuatnya. Kelmarin semasa menyelak-nyelak buku resepi yang bertimbun, bundo terjumpa dengan resepi puding nasi dan keinginan untuk mencubanya datang. Jadi, semasa ke kedai yummy untuk membeli tepung HP, bundo ambil juga satu tin buah ceri.

Ini projek semalam. Nasi tu rasanya lemak-lemak manis berkrim. Bundo bagi rating 6/10 sebab tekak tak biasa dengan nasi yang ada rasa manis ni.




Anyway, bundo turunkan resepi.  Mana tahu kot-kot ada pula yang berkenan.

100gm beras
50gm castor sugar
500 ml fresh milk
200 ml whipcream

1 tin buah ceri
2 gm tepung jagung
20gm castor sugar
3 gm serbuk kayu manis


Cara:
1. Rendam beras selama 1 jam.  Toskan airnya.
Masukkan susu dalam periuk dan rebus bersama beras dan gula dengan api perlahan. Kacau selalu.
Masak hingga adunan berkrim.  Padamkan api. Biarkan sejuk.
2. Pukul whipcream sehingga kembang. Gaul sebati dengan nasi.
3. Masak ceri bersama dengan gula, tepung jagung dan serbuk kayu manis. Masak sehingga adunan pekat.
4. Masukkan beberapa sudu nasi berkrim ke dalam gelas.  Letak adunan ceri di atasnya.  Masukkan lagi nasi dan akhir sekali letakkan adunan ceri. Hias ikut suka.



Sekian.


ibundo

Artikel Terkait

Puding Nasi
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email