Sambal ikan bilis petai

Ada orang suka makan petai.  Ada orang tak suka makan petai. Ikutlah kehendak dan kesukaan masing-masing kan? Tapi kalau buat sambal bubuh petai, pergh... kalau makan gerenti tak nampak orang lalu lalang.

Ada adik-adik atau anak-anak yang tak tahu buat sambal petai? Ni bundo perturunkan ilmu.



2 senduk gulai pes cili kering (cili kering yang telah diblender)
1 cawan ikan bilis
2 papan petai
1 biji bawang besar dihiris bulat
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih*
1 cm halia *
sebesar guli asam jawa dibancuh dengan 1/4 cawan air
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk stok ayam (tak apa kalau tak bubuh)

1.  Ikan bilis dibersihkan dan direndam sebentar.  Toskan air.
2.  Petai diambil isinya dan dibelah dua.
3.  Bahan yang bertanda* diblender.
4.  Panaskan sesenduk minyak. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.  Masukkan cili dan goreng sehingga garing/masak.
5.  Masukkan ikan bilis dan santan.  Kacau sebentar dan masukkan air asam, gula dan garam.
6.  Apabila hampir masak, masukkan bawang.  Rasakan masam, masin dan manis serata.



Sedap juga dimakan bersama dengan nasi lemak.

Sekian.

ibundo


Artikel Terkait

Sambal ikan bilis petai
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email