Salam.
Bangun tidur pagi semalam dah pasang angan-angan nak buat cheese cake. Ada resepi ciskek yang macam dah jadi viral kat fb. Nak jugak cuba nak tau kesedapannya tahap mana.
Tapi habis breakfast, selongkar peti ais cari creamcheese aku entah ke mana. Habis semua benda dalam peti ais aku keluarkan. Tak jumpa. Pandangan dari sudut positifnya, kemaslah nampaknya
peti ais aku jadinya.
Tanya bibik, dia tanya aku balik.. krimcis tu apa buk. Aku explain gitu gini.
Dia tanya lagi.. tauhu ke.
Sudahnya aku give up. Decided buat puff sajalah sebab hari sebelumnya aku ada beli puff pastry.
Bukak freezer nak ambil pastry, aku ternampak ceamcheese aku enak je tertonggok di situ.
Sambil keluarkan creamcheese yang dah jadi air batu, aku terbebel-bebel menyalahkan orang yang meletakannya di situ dan bibik aku mandang terkebil-kebil untuk memahamkan apa yang aku cakap.
Argh...
Puff pastry jenama kawan aku beli ni. Beli pack kecik isinya rupa-rupanya hanya 10 keping. Jadi, dapatlah 10 bijik je. Sepuluh bijik tu ibarat pejam mata sekelip, bukak balik dah licin pinggan. So, kalau famili besar, dan kena hari cuti hujung minggu, pastikan buat banyak banyak.
Bahan untuk inti:
8 batang jejari ketam
1 biji bawang besar
1 biji tomato
1 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar cheezy mayonis
sedikit garam
sedikit parsley kering
1 biji telur
Cara:
1. Jejari ketam dipotong pendek
2. Bawang didadu kecil
3. Tomato dibuang isi dan dadu kecil
4. Daun ketumbar dipotong pendek
5. Masukkan kesemuanya ke alam mangkuk, gaul bersama cheezy mayonis dan garam.
6. Ambil sekeping pastry, letak inti di tengah, tabur sedikit parsley dan lekatkan hujung pastry yang bertentangan.
7. Telur dipukul dan sapukan ke atas pastry.
8. Bakar.
Sekian. Nak cuba, cubalah. Kena cari cheezy mayo tu dulu. Mayo yu yang buat inti tu sedap.
ibundo
Bangun tidur pagi semalam dah pasang angan-angan nak buat cheese cake. Ada resepi ciskek yang macam dah jadi viral kat fb. Nak jugak cuba nak tau kesedapannya tahap mana.
Tapi habis breakfast, selongkar peti ais cari creamcheese aku entah ke mana. Habis semua benda dalam peti ais aku keluarkan. Tak jumpa. Pandangan dari sudut positifnya, kemaslah nampaknya
peti ais aku jadinya.
Tanya bibik, dia tanya aku balik.. krimcis tu apa buk. Aku explain gitu gini.
Dia tanya lagi.. tauhu ke.
Sudahnya aku give up. Decided buat puff sajalah sebab hari sebelumnya aku ada beli puff pastry.
Bukak freezer nak ambil pastry, aku ternampak ceamcheese aku enak je tertonggok di situ.
Sambil keluarkan creamcheese yang dah jadi air batu, aku terbebel-bebel menyalahkan orang yang meletakannya di situ dan bibik aku mandang terkebil-kebil untuk memahamkan apa yang aku cakap.
Argh...
Puff pastry jenama kawan aku beli ni. Beli pack kecik isinya rupa-rupanya hanya 10 keping. Jadi, dapatlah 10 bijik je. Sepuluh bijik tu ibarat pejam mata sekelip, bukak balik dah licin pinggan. So, kalau famili besar, dan kena hari cuti hujung minggu, pastikan buat banyak banyak.
Bahan untuk inti:
8 batang jejari ketam
1 biji bawang besar
1 biji tomato
1 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar cheezy mayonis
sedikit garam
sedikit parsley kering
1 biji telur
Cara:
1. Jejari ketam dipotong pendek
2. Bawang didadu kecil
3. Tomato dibuang isi dan dadu kecil
4. Daun ketumbar dipotong pendek
5. Masukkan kesemuanya ke alam mangkuk, gaul bersama cheezy mayonis dan garam.
6. Ambil sekeping pastry, letak inti di tengah, tabur sedikit parsley dan lekatkan hujung pastry yang bertentangan.
7. Telur dipukul dan sapukan ke atas pastry.
8. Bakar.
Sekian. Nak cuba, cubalah. Kena cari cheezy mayo tu dulu. Mayo yu yang buat inti tu sedap.
ibundo
Puff mudah le sangat
4/
5
Oleh
Unknown