Pengat Nangka Kelapa Laut

Berjumpa lagi kita pada Jumaat yang tidak jemu datang bertandang.  Hari mendung dari pagi. Mungkin ramai para ibu yang gundah gelana kerana baju basuhan masih belum dapat disidai. Dah mula masuk dapur untuk menyiapkan makan tengahari? Ah.. antara tugas ibu@isteri yang tak berkesudahan. Jangan lupa berzikir semasa memasak. Daripada fikiran merawang tak tentu arah, lebih baik kita penuhi minda dan hati kita dengan selawat dan zikrullah.



Untuk resepi kali ini anda perlukan:
Beberapa biji nangka  ( 6- 8 biji mengikut saiz)
1 tin  buah kelapa laut
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Gula secukup rasa
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan



 
Nangka disiat panjang-panjang.
Kelapa laut ditapis ambil isinya sahaja.
Masakkan santan cair dan daun pandan yang dikoyak dan diikat, hingga mendidih.
Masukkan gula, santan pekat dan garam.
Apabila mendidih , masukkan pula nangka dan kelapa laut.
Bila mendidih sekali lagi, kacau sebentar dan padamkan api.
Bolehlah dimakan



Mmmmm.. yummy.
Selamat makan tengahari dan selamat minum petang.



Pendek dan ringkas je n3 ni kan?  What to do....

ibundo


Artikel Terkait

Pengat Nangka Kelapa Laut
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email