Kelopung Labu

Assalamualaikum.  Alhamdulillah berjumpa lagi dengan izinNYA. Semuga semuanya baik-baik dan sehat-sehat. Bundo.. kaki masih sengal-sengal dan penat-penat sebab bersukan dengan anak-anak kindy ahad lepas. Habis satu main event. Yang menunggu berderet-deret lagi...



Bundo ni tak habis-habis dengan labu.  Bukan apa, kebetulan beli labu haritu kemainlah besar. Guna sikit sikit dan nak bagi habis semua tu bukan mainlah juga lamanya.  Ni kebetulan gula ada, bundo buatlah onde-onde.  Orang kampung bundo panggil kue ni kue kelopung. Gulanya gula anau.  Lagi sedap kalau dapat gula anau yang original.  Yang tak campur dengan gula pasir. Tapi sekarang ni kalau beli kat kedai dah gerenti tak dapat yang ori lagi dah. Gulanya dah tak ada rasa lemak lemak. Manis mendaghat je.



 Kue ni pun dah ramai yang buat. Kalau tak payah ikut sukatan sangat pun takde apa salahnya.  kita agak-agaklah asalkan tepungnya lebih banyak daripada labu.  Kalau tak nanti jadi bubur dalam periuk tu.



Tapi kalau tak berapa pasti, gunakan je lah sukatan ni.

1 cawan labu yang telah dilenyek
2 cawan tepung beras pulut
Air secukupnya untuk menggaul

Bahan lain yang perlu ada:
kelapa parut yang dikukus dan dicampur dengan sedikit garam
gula anau/kabung yang dipotong-potong cube kecil



Tepung dan labu digaul sebati dengan sedikit air supaya dapat satu doh yang mantop, tidak lembik dan tidak keras.
Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan dan buat lubang kecil ditengahnya.  Masukkan gula.  Tutup doh dan bulat-bulatkan supaya gula elok cantik duduk kat dalam.
Panaskan air (air ni panaskan dulu sebelum gentel tepung tu), masukkan tepung yang telah diisi gula dan digentel bulat bulat tadi.  Tunggu sampai dia timbul ke permukaan air.  Keluarkan dan golek-golekkan atas kelapa. 



Sekian. Jom makan kelopung dengan air kupi socawan....

ibundo

Artikel Terkait

Kelopung Labu
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email