Ayam Qaseh

Salam hari jumaat.  Sudah sampai kita ke hujung minggu dan semakin hampir ke hujung tahun. Banyak perkara yang telah kita lalui sepanjang tahun ini.  Banyak juga masakan yang telah kita buat untuk keluarga tercinta.
Semuga air tangan kasih sayang kita makin mengeratkan jalinan ikatan kekeluargaan.

Sempena kasih sayang, bundo namakan masakan ini ayam qaseh. Sangat sesuai untuk menambat hati suami dan anak-anak.



Bahan:
1 ekor ayam
1 biji kelapa diambil santannya
(atau 1 kotak santan kara ditambah air secukupnya)
 2 biji kentang dibelah 4 setiap biji
4 ulas bawang merah ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1/2 inci halia dihiris memanjang
2 sudu besar pes cili kering (cili kering diblender)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk belacan
1 batang serai diketuk
1 kuntum bunga kantan
2 batang daun kesum
4 helai daun limau purut dibuang tulangnya
1 sudu besar jus asam jawa




Cara:
Tumis bawang putih dan merah, halia sehingga wangi.
Masukkan pes cili, serbuk kunyit dan serbuk belacan . Goreng masak.
Tambah serai. Gaul dan masukkan ayam.
Bila ayam bertukar warna dan airnya kering, masukkan santan.
Masukkan pula kentang, bunga kantan, daun limau purut dan daun kesum.
Bubuh garam. Bila kentang empuk, masukkan air asam jawa.
Biar kuah agak pekat.




 Sekian untuk hari ini.

ibundo





Artikel Terkait

Ayam Qaseh
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email