Salam.
Bundo kehabisan kata-kata tak tahu nak cakap apa. Banyak benar benda yang nak dipikirkan kebelakangan ini. Jadi, tak payahlah bundo cakap banyak. Bundo terus sajalah ke resepi bundo pada hari ini.
Ayam ini bundo masak untuk dinner tadi. Cubalah... Mesti ada yang mahu masak berulang-ulang.
Bahan:
1 ekor ayam
1 biji kelapa diambil santan
2 inci lengkuas *
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
4 biji buah keras *
3 batang serai *
5 ulas bawang putih *
6 ulas bawang merah *
15 biji cili api ( boleh kurang atau tambah) *
4 biji cili besar merah *
1 sudu kecil belacan *
1 1/2 kuntum bunga kantan
4 tangkai daun kesum diambil daunnya sahaja
1 keping asam keping
1 cube stok ayam
garam secukupnya
Cara:
1. Blender bahan yang bertanda *. Ketepikan.
2. Blender kelapa parut bersama air secukupnya. Tapis dan ambil santan. Ketepikan.
3. Masukkan minyak masak secukupnya di dalam periuk. Tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan ayam. Gaul sebati sehingga air ayam keluar.
4. Masukkan santan, bunga kantan, daun kesum, cube ayam dan garam.
5. Masukkan asam keping dan masak sehingga kuah agak pekat.
Pasti menjilat jari.
Sekian.
ibundo
Bundo kehabisan kata-kata tak tahu nak cakap apa. Banyak benar benda yang nak dipikirkan kebelakangan ini. Jadi, tak payahlah bundo cakap banyak. Bundo terus sajalah ke resepi bundo pada hari ini.
Ayam ini bundo masak untuk dinner tadi. Cubalah... Mesti ada yang mahu masak berulang-ulang.
Bahan:
1 ekor ayam
1 biji kelapa diambil santan
2 inci lengkuas *
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
4 biji buah keras *
3 batang serai *
5 ulas bawang putih *
6 ulas bawang merah *
15 biji cili api ( boleh kurang atau tambah) *
4 biji cili besar merah *
1 sudu kecil belacan *
1 1/2 kuntum bunga kantan
4 tangkai daun kesum diambil daunnya sahaja
1 keping asam keping
1 cube stok ayam
garam secukupnya
Cara:
1. Blender bahan yang bertanda *. Ketepikan.
2. Blender kelapa parut bersama air secukupnya. Tapis dan ambil santan. Ketepikan.
3. Masukkan minyak masak secukupnya di dalam periuk. Tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan ayam. Gaul sebati sehingga air ayam keluar.
4. Masukkan santan, bunga kantan, daun kesum, cube ayam dan garam.
5. Masukkan asam keping dan masak sehingga kuah agak pekat.
Pasti menjilat jari.
Sekian.
ibundo
Ayam kesum kantan
4/
5
Oleh
Unknown