Puding Roti Cocktail Bakar

Salam.
Dah satu November hari ni. Dua bulan lagi masuk tahun baru. Sungguh cepat masa beredar.  Antara sedar dengan tidak umur makin meningkat dan muda makin meninggalkan kita.

Dua tiga hari ini bundo rasa kurang sihat. Nak kata demam, tak.  Tapi anggota rasa lesu tak bermaya.  Selera makan pun kurang.  Lauk yang dihidang di meja makan cuma ditenung saja. Tekak nak makan tapi tak tau apa yang nak dimakan.
Namun begitu, sempat juga membuat puding roti cocktail bakar.




Semasa bundo potong potong puding roti tersebut setelah masak dan sejuk, bundo pikir mesti tak habis makan sebab dapat satu pinggan besar penuh melimpah ruah. Nampaknya tekaan bundo itu meleset sebab belum sampai ke senja yang tinggal cuma sosnya saja.  Itu pun sikit. Pudingnya dah tak nampak.



Untuk peringatan bundo dan anak-anak, bundo letak resepi di sini.

Bahan:
6 keping roti gardenia
2 biji telur
2 cawan penuh buah-buahan cocktail
200 ml air buahan cocktail
400 ml susu segar / cair
1/2 cawan gula castor
1 1/4 cawan tepung naik sendiri


1. Koyakkan kecil roti gardenia dan masukkan ke dalam mangkuk. Rendam bersama susu cair.
2. Air buah, telur dan gula dimasukkan ke dalam blender. Putar sebentar. Masukkan tepung dan putar lagi sebentar. 
3.  Masukkan bahan yang telah diblender ke dalam mangkuk berisi roti.  Masukkan buah-buahan.  Gaul rata.
4. Masukkan ke dalam loyang pembakar dan bakar sehingga masak.




Bahan sos:
1 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar gula
400 ml susu segar
100 ml air
1 sudu kecil esen vanila

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.  Masak sehingga kuah pekat.
Hidangkan bersama puding roti.




Rasa? Boleh tahan lah.... Tapi anak kata sedap.  Siapa lagi nak puji kalau tak anak kan?

ibundo

Artikel Terkait

Puding Roti Cocktail Bakar
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email