Di hujung sawah bertepikan tali air ('bonda' kata orang kampung) , emak membuat satu lubuk memerangkap ikan. Emak menebuk satu saluran kecil supaya ikan ikan dari tali air masuk ke dalam lubuk. Emak mencampakkan kelapa busuk ke dalam lubuk sebagai umpan.
Apabila tiba masa untuk menangkap ikan tersebut, emak akan menutup lubang air dengan lumpur dan
menimba keluar air di dalam lubuk itu. Ikan ikan akan menggelupur, meloncat dan menjadi tidak tentu arah bila air berkurangan. Emak menggunakan tangguk untuk menangkap ikan. Kebanyakannya ikan puyu, ikan sepat, ikan haruan dan juga ikan sembilang.
Ada kalanya bundo turut sama menangkap ikan. Itupun bila bundo sudah agak besar bersekolah rendah dan awal sekolah menengah. Amat seronok sekali. Ikan yang ditangkap terlalu banyak sehingga penuh satu baldi. Selalunya emak tidak menangkap semua. Emak akan membuka semula lubang yang ditutup sebelumnya supaya air kembali memenuhi lubuk itu. Umpan akan dimasukkan semula.
Pada masa itu letrik belum lagi masuk ke kampung kami. Lampu petik tepi tengah menyala belum ada lagi. Cuma ada lampu gasolin. Tv dan peti ais memang jauh sekali. Ikan yang emak tangkap emak bersihkan dan salai di atas bara api kayu. Tahan untuk tiga empat hari makan.
Masih terasa-rasa di lidah bundo akan masakan ikan sawah yang dibuat emak setiap kali lepas menangkapnya. Ikan yang masih segar itu emak masak di dalam kuali berlapiskan daun pisang dan daun kunyit. Santannya pekat dan ia dimasak sehingga kuahnya hampir kering. Kadang-kadang emak mencampurkannya dengan daun pucuk gelugur yang dihiris halus seperti bunga rampai. Kadang-kadang emak mencampurkannya dengan buah bacang muda. Sedap sungguh.
Bundo cuba untuk merealisasikannya kembali dengan ikan tenggiri dan belimbing buluh ini.
3 keping ikan tenggiri
200 gm santan pekat (beli siap)
1 keping daun pisang bersaiz lebar
3 helai daun kunyit saiz lebar
3 ulas bawang putih diketuk
1 inci lengkuas diketuk
6 helai daun limau purut dibuang tulang
15 ulas cili api kampung ditumbuk halus
1 sudu kecil serbuk kunyit (kunyit hidup lagi sedap)
secekak kacang buncis dibuang tempulur
8 biji belimbing buluh dibelah dua
Letak daun pisang di dalam kuali (wok).
Susun daun kunyit di atasnya
Masukkan bahan-bahan (melainkan kacang dan belimbing) dan juga santan.
Gaul rata.
Bila mendidih, masukkan kacang buncis dan belimbing buluh.
Masak sehingga kuah pekat.
Bundo makan ikan sawah masakan emak sambil jilat-jilat jari. Ada sesuatu yang hilang dalam masakan bundo ini.
Ia hanya ikan tenggiri.....
Kalaulah ada bacang atau daun pucuk gelugur....
ibundo
Apabila tiba masa untuk menangkap ikan tersebut, emak akan menutup lubang air dengan lumpur dan
menimba keluar air di dalam lubuk itu. Ikan ikan akan menggelupur, meloncat dan menjadi tidak tentu arah bila air berkurangan. Emak menggunakan tangguk untuk menangkap ikan. Kebanyakannya ikan puyu, ikan sepat, ikan haruan dan juga ikan sembilang.
Ada kalanya bundo turut sama menangkap ikan. Itupun bila bundo sudah agak besar bersekolah rendah dan awal sekolah menengah. Amat seronok sekali. Ikan yang ditangkap terlalu banyak sehingga penuh satu baldi. Selalunya emak tidak menangkap semua. Emak akan membuka semula lubang yang ditutup sebelumnya supaya air kembali memenuhi lubuk itu. Umpan akan dimasukkan semula.
Pada masa itu letrik belum lagi masuk ke kampung kami. Lampu petik tepi tengah menyala belum ada lagi. Cuma ada lampu gasolin. Tv dan peti ais memang jauh sekali. Ikan yang emak tangkap emak bersihkan dan salai di atas bara api kayu. Tahan untuk tiga empat hari makan.
Masih terasa-rasa di lidah bundo akan masakan ikan sawah yang dibuat emak setiap kali lepas menangkapnya. Ikan yang masih segar itu emak masak di dalam kuali berlapiskan daun pisang dan daun kunyit. Santannya pekat dan ia dimasak sehingga kuahnya hampir kering. Kadang-kadang emak mencampurkannya dengan daun pucuk gelugur yang dihiris halus seperti bunga rampai. Kadang-kadang emak mencampurkannya dengan buah bacang muda. Sedap sungguh.
Bundo cuba untuk merealisasikannya kembali dengan ikan tenggiri dan belimbing buluh ini.
3 keping ikan tenggiri
200 gm santan pekat (beli siap)
1 keping daun pisang bersaiz lebar
3 helai daun kunyit saiz lebar
3 ulas bawang putih diketuk
1 inci lengkuas diketuk
6 helai daun limau purut dibuang tulang
15 ulas cili api kampung ditumbuk halus
1 sudu kecil serbuk kunyit (kunyit hidup lagi sedap)
secekak kacang buncis dibuang tempulur
8 biji belimbing buluh dibelah dua
Letak daun pisang di dalam kuali (wok).
Susun daun kunyit di atasnya
Masukkan bahan-bahan (melainkan kacang dan belimbing) dan juga santan.
Gaul rata.
Bila mendidih, masukkan kacang buncis dan belimbing buluh.
Masak sehingga kuah pekat.
Bundo makan ikan sawah masakan emak sambil jilat-jilat jari. Ada sesuatu yang hilang dalam masakan bundo ini.
Ia hanya ikan tenggiri.....
Kalaulah ada bacang atau daun pucuk gelugur....
ibundo
ikan lomak pokat masak daun kunyit
4/
5
Oleh
Unknown