Tempe goreng sotong berkunyit

Salam.
Setelah seminggu dapur ini terbiar baru hari ini tergerak untuk menulis sedikit. Kurang sihat beberapa hari lepas. Menu kali ini pun simpel sahaja. Bila badan letih, selera kurang, masak pun cincai-cincai.

Ada masa-masanya bundo ni rasa malas masuk dapur. Tengok ini tak kena, itu tak kena.  Akhirnya ambil kunci kereta dan beli lauk yang sudah sedia masak di kedai makan.  Tapi seringnya yang dibeli itu tidak berapa kena pula dengan tekak.  Dah balik rumah, dah masukkan ke dalam mangkuk, dah rasa mulalah komplen 'aku masak lagi sedap'.

Ada sekali tu bundo beli gulai pucuk ubi. Sampai rumah tengok kuahnya cairrrr sangat.  Bundo repair. Bubuh santan, masak lagi sampai daun ubi betul-betul empuk dan masukkan tempoyak dua sudu besar .  Hah.. baru malatop.
Selalunya macam tu lah kan?  Buat sendiri lagi bagus.  Tapi kalau dah sesekali malas, memang rasa macam nak bergolek-golek saja atas tilam sambil layan drama korea. Ooopss bundo tak layan drama korea ni. Kalau dah malas, beli je lah  ye tak.  Lepas tu jangan heboh nak komplen apa-apa.



Masak cincai macam ni bundo buat masa bundo malas jugak.

Bahan:
6 ekor sotong dipotong bulat
1 bungkus tempe didadu sederhana besar
2 biji kentang didadu sebesar saiz tempe
1/2 capsicum merah didadu kasar
1/2 capsicum hijau didadu kasar
1 biji bawang besar dibelah 6
2 ulas bawang putih dicincang halus
1/2 sudu kunyit
garam



- Tempe digaul sedikir garam dan kunyit.  Goreng lembut (jangan garing).  Ketepikan.
- Kentang digoreng sehingga masak.  Ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan agak sesudu besar.  Tumis bawang putih sehingga wangi.  Masukkan bawang besar, kemudian sotong.
- Kemudian masukkan kesemua bahan lain.



Sekian.

ibundo

Artikel Terkait

Tempe goreng sotong berkunyit
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email