Jantung Pisang sijantung hati

Bibik bundo pelik bila tengok bundo bawak balik jantung pisang.
Dia tanya buat apa dengan mendaalah tu. Bila bundo cakap untuk buat lauk, lagilah dia pelik sebab di kampung dia jantung pisang tu dicampak je bagi kerbau makan.

Bibik bundo yang dulu dulu yang datang dari semarang pelik bila bundo masak pucuk paku. Dia kata pucuk paku banyak tumbuh di sawah kat kampung dia tapi tak pernah dibuat lauk. Yang makan pucuk paku, kambing.

Mula-mula memang diorang tak makan walaupung dah terhidang depan mata. Biasalah dengan benda-benda yang dianggap pelik ni.  Tekak mengembang tak mau nak menelan. Tapi lama-lama dibelasah juga. Hah.. tau kau sedap.

Orang selalunya jantung pisang ni dibuat kerabu. Sedap kerabu jantung pisang ni. Dapat maakan tengahari lagilah sedap. Tapi bundo semalam masak dengan tempe. Uish.. sedap jugak.




1 biji jantung pisang
1/2 bungkus tempe (dalam plastik)
10 biji cili api
1/2 genggam ikan bilis
1 inci lengkuas diketuk
2 batang serai diketuk
2 ulas bawang putih diketuk
6 ulas bawang merah ditumbuk kasar
6 helai daun limau purut dibuang tulang dan dikoyak-koyak
200 gm santan siap
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk stok ikan bilis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
garam secukupnya




- Jantung pisang dibelah dua dan direbus sehingga empuk. Bubuh sedikit garam dalam air rebusan.
- Jantung pisang yang telah direbus ditoskan dan dipotong pendek anggaran satu inci pendeknya.
- Tempe dipotong dadu besar.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kuah agak pekat.
- Siap.



Sesekali makan masakan kampung ni "monciyeh" peluh dibuatnya. Monciyeh tu vocab orang nisemilan kehkeh...


ibundo

Artikel Terkait

Jantung Pisang sijantung hati
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email