Agar-agar Cendol Kacang Merah

Salam.
Already Sunday? Semuga anda semua berada di bawah lindunganNya dan menerima segala ibadah yang dilakukan di bulan yang mulia ini. We are trying our best to be the very best. Are'nt we?

Dah plan manisan apa untuk berbuka petang ni? Why not trying this agar-agar.
It tastes as good as it looks.
I took this recipe from azlita Masam Manis . Thank you.
I share it with you here:

1 peket agar-agar serbuk
1 liter air (anggaran 5 cawan)
1 cawan gula melaka (dihiris)
1 cawan gula pasir
1 cawan santan/susu cair
1 cawan cendol
1 cawan kacang merha dalam tin
1 helai daun pandan disimpul
secubit garam




Masak agar-agar bersama gula pasir dan air hingga larut dan mendidih.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Ambil 1 bahagian dan letak daun pandan dan gula merah. Masak semula hingga gula larut.

Tapiskan ke dalam loyang atau acuan yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu. Biarkan ia mengeras.

2 bahagian lagi tambahkan santan dan secubit garam. Masak sehingga mendidih.  Tutup api dan masukkan cendol.

Cakar permukaan agar-agar gula melaka dengan garpu. Tuangkan 1/2 adunan agar-agar cendol di atasnya.  Taburkan dengan kacang merah. Biar sedikit mengeras.
Ulang sekali lagi dengan baki 1/2 adunan agar-agar cendol dan kacang merah. Simpan di dalam peti ais.




That's about all, disudahi dengan salam ramadhan sekali lagi.
Masak, masak juga.  Jangan lupa baca al Quran.
Know what! we can recite zikr anytime, no matter where.
Daripada fikiran merawang entah kemana ketika masak, eloklah penuhkannya dengan zikrullah.
Peringatan untuk bundo juga.

ibundo

Artikel Terkait

Agar-agar Cendol Kacang Merah
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email