I came across this recipe somewhere but just cant remember where.
So this recipe became campak-campak dan hantam-sajalah. Luckily the outcome was sooo good.
The measurement that I'm going to put here is measurement campak-campak that in order to get it right, you have to campak-campak too..hiii..
Bahan:
Inti kelapa (tak payah resepi sebab semua orang tau nak buat)
(my inti kelapa tak cantik sebab mata mesen pemarut dah tumpul dan parutan kelapa jadi terlalu halus)
1 biji keledek oren yang sedang ( kalau nak buat banyak, go ahead.. use 2)
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan santan
Air ( Standby, incase santan tak cukup)
sedikit pewarna oren.
Daun pisang.
Untuk kuah santan:
2 cawan santan
1 sudu besar penuh tepung beras,
sedikit garam
How to get it done:
Buang kulit keledek, potong kecil dan rebus sampai empuk. Kemudian lenyek halus.
Campurkan dengan tepung beras dan santan. Juga sedikit pewarna oren nak bagi kaler gojes.
H'a... kat sini yang kena trial and error tu. Kalau nampak keledek terlebih, tambah tepung. Kalau tak cukup santan, tambah air. Konsistensinya macam nak buat kuaci tapi pastikan jangan terlebih tepung nanti tak rasa keledeknya.
Lepas tu bahagi-bahagikan doh sebesar bola pimpong (up to you actually).
Sediakan daun pisang yang telah dilayur, sapu minyak. Leperkan doh, letak inti di tengah.
To assemble, letak sos santan atas daun pisang. Letak doh berinti dan letak sos santan di atasnya. Bungkus macam melipat kue koci. Buat sampai habis.
Kukus sampai masak.
Untuk sos:
Campurkan semua bahan dalam periuk san masak hingga kuah pekat.
Sedappp ma..
ibundo
So this recipe became campak-campak dan hantam-sajalah. Luckily the outcome was sooo good.
The measurement that I'm going to put here is measurement campak-campak that in order to get it right, you have to campak-campak too..hiii..
Bahan:
Inti kelapa (tak payah resepi sebab semua orang tau nak buat)
(my inti kelapa tak cantik sebab mata mesen pemarut dah tumpul dan parutan kelapa jadi terlalu halus)
1 biji keledek oren yang sedang ( kalau nak buat banyak, go ahead.. use 2)
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan santan
Air ( Standby, incase santan tak cukup)
sedikit pewarna oren.
Daun pisang.
Untuk kuah santan:
2 cawan santan
1 sudu besar penuh tepung beras,
sedikit garam
How to get it done:
Buang kulit keledek, potong kecil dan rebus sampai empuk. Kemudian lenyek halus.
Campurkan dengan tepung beras dan santan. Juga sedikit pewarna oren nak bagi kaler gojes.
H'a... kat sini yang kena trial and error tu. Kalau nampak keledek terlebih, tambah tepung. Kalau tak cukup santan, tambah air. Konsistensinya macam nak buat kuaci tapi pastikan jangan terlebih tepung nanti tak rasa keledeknya.
Lepas tu bahagi-bahagikan doh sebesar bola pimpong (up to you actually).
Sediakan daun pisang yang telah dilayur, sapu minyak. Leperkan doh, letak inti di tengah.
To assemble, letak sos santan atas daun pisang. Letak doh berinti dan letak sos santan di atasnya. Bungkus macam melipat kue koci. Buat sampai habis.
Kukus sampai masak.
Untuk sos:
Campurkan semua bahan dalam periuk san masak hingga kuah pekat.
ibundo
Koci Keledek Oren
4/
5
Oleh
Unknown