Sambal tempoyak goreng

Selalu kalau nak makan sambal tempoyak, bundo gaul aje tempoyak dengan cili api yang telah ditumbuk halus. Makan dengan ulam petai.  Pergh..
Kalau memang dah hantu tempoyak, lauk lain tak ada pun tak apa.

Haritu teragak pula nak buat sambal tempoyak goreng.
Bundo lebihkan minyak semasa menggoreng cili supaya cili masak. Masa masukkan sambal ke dalam mangkuk, lupa pula nak mencedok keluar minyak yang terlebih.Hmm..  abaikan je lah.




10 biji cili api
3 biji cili merah
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
1 senduk tempoyak (lebih pun tak apa)
1 sudu jus limau/lemon
garam dan sedikit gula



Cili api dan cili merah diblender
Bawang dihiris
Ikan bilis ditumbuk kasar
Panaskan minyak.  Tumis bawang putih. Bila naik bau, tumis bawang merah.
Masukkan cili. Goreng sampai masak.
Masukkan ikan bilis.
Masukkan tempoyak, jus lemon, garam dan sedikit gula.
Goreng sehingga masak dan rasa sebati.


Lagi pedas, lagi kaw....

Sekian.


ibundo

Artikel Terkait

Sambal tempoyak goreng
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email