Terung bilis goreng pedas

Salam.

Tangan mak aku sejuk. Macam tulah orang cakap bila tanam semua menjadi.
Tanam cili buahnya sampai orang datang beli. Makan sendiri tak habis. Jual tak cukup.
Tanam terung telunjuk buahnya berjuntai-juntai. Sampaikan melambak-lambak atas tanah sebab tak terlarat nak makan terung selalu.
Tanamlah apa saja.  Mesti tak menghampakan.
Begitulah.
Tak seperti tangan aku.
Tanam cili tumbuh ranting.
Tanam bende  buahnya mengerekot macam tak cukup bitamin.
Tanam tomato jangankan nak berbuah, hidup pun tidak.
Mereka kata tangan aku panas.
Entah iya entah tidak.  Di mana kebenarannya tidaklah aku pasti. Tapi kalau mengikut logik aku, tanah tempat aku tanam semua tu macam tak cukup baja.



 

Mak aku dulu selalu masak terung telunjuk ( ada orang panggil terung melayu) goreng cili api campur ikan bilis. Berpinggan-pinggan nasi aku makan. Mungkin sebab dari kecil selalu makan terung, ia menjadi sayur kegemaran aku.  Tak kiralah terung apa.

Resepi terung bilis goreng pedas ni senang saja.
Bahan:
4 biji terung panjang dibelah dua dan potong
2 genggam ikan bilis dibersihkan, rendam dan tumbuk kasar
8 biji bawang kecil ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
20 biji cili api di tumbuk atau diblender
4 biji cili api di potong dua
1 sudu besar cuka
1 sudu kecil serbuk stok ikan bilis
garam secukupnya




1. Bilis digoreng garing.  Ketepikan.
2. Terung digoreng sehingga masak.  Ketepikan.
3. Kurangkan minyak dikuali. Tumis bahan tumbuk hingga masak dan wangi.
4. Masukkan cili api. Goreng garing.
5. Tambah garam, stok ikan bilis dan cuka.
6. Sebelum padamkan api, masukkan terung dan ikan bilis goreng.
7. Padam api segera untuk pastikan ikan bilis kekal rangup.



Bagi mereka yang tidak gemar makan terung, mereka adalah orang yang rugi ahakss..

Sekian.

ibundo

Artikel Terkait

Terung bilis goreng pedas
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email