Ayam pandan

Sekitar pertengan Jun, aku ke johor bharu bersama beberapa kawan-kawan sekelas tahun 70han. Kami menginap di rumah kawan di Kempas Baru dan menjadikan rumahnya tunggang terbalik dengan tawa hilai kami. Jelas keakraban yang terjalin sejak 40 tahun lebih dulu tidak mudah terlerai dek perjalanan zaman.
Tiga hari di sana kami sempat bertemu kawan-kawan yang terpisah sejak habis sekolah, menjejak kaki di sekolah lama, bertemu guru besar dan guru-guru yang usianya lebih muda dari kami. Semuanya meninggalkan kenangan indah yang terpahat di hati dan sanubari.

Di antara juadah yang dihidangkan oleh kawan tuan rumah adalah ayam bungkus pandan. Rasanya enak dan aku menikmatinya bungkus demi bungkus. Kawan-kawan yang lain mula menanya resepi dan ianya nyata  begitu mudah. Mudah tapi enak.



Apabila aku merancang untuk membuat nasi pandan untuk berbuka semalam, aku teringatkan ayam pandan ini sebagai juadah sampingan. Untuk mencari kelainan rasa, aku mencari resepi yang berlainan dan aku berjumpa dengan ayam pandan cik mat gebu.
Ayam pandan thai. Aku teliti bahan-bahan dan merasakan bahan yang ada itu sesuai dengan selera kami.  Memang enak.  Memang sedap.
Mohon cik mat, aku turunkan resepi di sini, copy paste dari blog tiffin biru.
 


 BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g daging ayam bahagian dada
18 - 20 helai daun pandan yang BESAR
Lidi penyucuk secukupnya
Minyak untuk menggoreng terendam

BAHAN PEMERAP :-)
1 camca besar cincangan bawang putih
1/2 camca besar cincangan halia
2 camca besar santan
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap pekat
1 camca teh minyak bijan
2 camca teh gula
2 camca teh serbuk lada sulah

BAHAN SOS :-)
160 g gula melaka
125 ml cuka makan (mat letak 100ml je)
1 camca teh kicap pekat
1 1/2 camca teh cincangan bawang putih
5 - 6 cili padi, cincang halus
1 camca besar sos ikan (nampla)
1/2 camca teh bijan, digoreng tanpa minyak hingga wangi



 CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci daging ayam, potong kiub 1 x 1 inci dan gaul bersama bahan2 perap dan perap dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam.
  2. Kemudian keluarkan ayam dan bungkus menggunakan daun pandan seperti dalam gambar rajah di atas hingga siap (abaikan tangan dan jari yang montok2 itu yeaa!!). Ketepikan. Panaskan minyak dan goreng hingga masak (goreng 5 - 6 bungkus sekali), kurang lebih 4 - 5 minit. Angkat, toskan dan letak atas paper towel dan biar minyaknya terserap. Buat hingga siap.
  3. UNTUK SOS :- Cairkan gula melaka dengan sedikit air, kemudian tapis. Masukkan semua bahan2 lain kecuali bijan. Kacau rata dan sesuaikan rasa, jika suka boleh tambah sedikit gula. Taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama ayam pandan tadi...





 Untuk cara-cara membungkusnya, anda lihat di link cik mat gebu yang aku tinggalkan di atas.



Sekian.
Nak pergi kedai.
Nak intai-intai bahan untuk iftar petang ini.
Nak masak apa ya?

ibundo



Artikel Terkait

Ayam pandan
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email