Seorang sahabat mempunyai dusun durian di gombak. Dusunnya terdapat lebih kurang seratus batang pokok durian musang king. Buahnya juga sedang galak gugur.
Aku mempunyai dusun durian juga di kampung tapi tidaklah sampai seratus pokok. Buahnya juga jenis yang biasa-biasa sebab abah menanamnya semasa anak aku masih kecil-kecil. Yang terkenal pada masa itu durian tembaga. Malangnya kali ini buah tidak berapa menjadi. Musim panas, kurang dibelai, puluhan tupai, semuanya antara faktor yang menyebabkan buah durian aku hanya beberapa biji saja yang mengintai di sebalik dahan dan dedaun. Aku biarkan saja abang dan anak buahku mengutip hasil yang tak seberapa itu.
Kawan aku yang ada dusun di gombak itu berkali-kali mengajak kami kawan-kawan yang lain ke kebunnya mengutip musang king. Keadaan panas, berpuasa, letih, menyebabkan aku tidak sanggup untuk memenuhi jemputan. Kami yang tidak berkesempatan hanya berpesan-pesan supaya disimpan beberapa ulas di dalam freezer sehingga bertemu di hari raya. Dan buatkan juga tempoyak beberapa balang.
Tempoyak memang kegemaran aku sejak kecil. Kalau emak aku dulu membuat sambal daun kayu , aku akan meratahnya begitu saja. Sekarang pun.
Kalau tak pun, emak meletakkan cili api yang telah ditumbuk ke dalam piring. Tempoyak disudu dan diletakkan disebelah cili tersebut. Apabila makan, cili dan tempoyak digaul-gaul mengikut kepedasan masing-masing. Sekarang pun aku buat begitu juga.
Namun, dengan beredarnya masa sambal tempoyak dihidangkan dengan variasi yang berlainan. Digaul dengan budu pun sedap.
Untuk sambal tempoyak ini resepinya:
1 biji bawang besar didadu atau dihiris separa bulat
2 biji tomato dibuang biji dan dadu
beberapa biji tomato ceri dibelah dua
setengah batang timun dibuang biji dan didadu
belacan bakar (lebih kurang selebar sudu besar)
4 biji cili besar merah
4 biji cili api (tambah kalau mahu pedas)
1 biji cili besar hijau dihiris
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar jus limau kasturi/nipis/lemon
1 sudu besar gula
garam secukupnya
1/2 cawan air masak
2 atau 3 sudu besar tempoyak
Blender cili merah , cili api dan belacan dengan air masak.
Masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan kesemua bahan di atas dan gaul rata.
Kalau nampak terlalu pekat, boleh tambah sedikit air.
Sekian.
Selamat berpuasa.
Selamat mengerjakan ibadah.
ibundo
Aku mempunyai dusun durian juga di kampung tapi tidaklah sampai seratus pokok. Buahnya juga jenis yang biasa-biasa sebab abah menanamnya semasa anak aku masih kecil-kecil. Yang terkenal pada masa itu durian tembaga. Malangnya kali ini buah tidak berapa menjadi. Musim panas, kurang dibelai, puluhan tupai, semuanya antara faktor yang menyebabkan buah durian aku hanya beberapa biji saja yang mengintai di sebalik dahan dan dedaun. Aku biarkan saja abang dan anak buahku mengutip hasil yang tak seberapa itu.
Kawan aku yang ada dusun di gombak itu berkali-kali mengajak kami kawan-kawan yang lain ke kebunnya mengutip musang king. Keadaan panas, berpuasa, letih, menyebabkan aku tidak sanggup untuk memenuhi jemputan. Kami yang tidak berkesempatan hanya berpesan-pesan supaya disimpan beberapa ulas di dalam freezer sehingga bertemu di hari raya. Dan buatkan juga tempoyak beberapa balang.
Tempoyak memang kegemaran aku sejak kecil. Kalau emak aku dulu membuat sambal daun kayu , aku akan meratahnya begitu saja. Sekarang pun.
Kalau tak pun, emak meletakkan cili api yang telah ditumbuk ke dalam piring. Tempoyak disudu dan diletakkan disebelah cili tersebut. Apabila makan, cili dan tempoyak digaul-gaul mengikut kepedasan masing-masing. Sekarang pun aku buat begitu juga.
Namun, dengan beredarnya masa sambal tempoyak dihidangkan dengan variasi yang berlainan. Digaul dengan budu pun sedap.
Untuk sambal tempoyak ini resepinya:
1 biji bawang besar didadu atau dihiris separa bulat
2 biji tomato dibuang biji dan dadu
beberapa biji tomato ceri dibelah dua
setengah batang timun dibuang biji dan didadu
belacan bakar (lebih kurang selebar sudu besar)
4 biji cili besar merah
4 biji cili api (tambah kalau mahu pedas)
1 biji cili besar hijau dihiris
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar jus limau kasturi/nipis/lemon
1 sudu besar gula
garam secukupnya
1/2 cawan air masak
2 atau 3 sudu besar tempoyak
Blender cili merah , cili api dan belacan dengan air masak.
Masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan kesemua bahan di atas dan gaul rata.
Kalau nampak terlalu pekat, boleh tambah sedikit air.
Sekian.
Selamat berpuasa.
Selamat mengerjakan ibadah.
ibundo
Sambal asam belacan tempoyak
4/
5
Oleh
Unknown