Nasi Pandan goreng Tomyam

Sambung cerita semalam.
Hari sebelumnya aku buat nasi pandan.  Nasi yang berlebih tak habis dimakan aku simpan dalam freezer. Jadi, keesokan harinya aku keluarkan nasi pandan tersebut dan aku goreng sebagai dish tambahan.
Rupanya nasi pandan ini bila digoreng tomyam rasanya boleh tahan pergh!!!
Nak buat nasi pandan,
aku guna beras basmathi.
Aku panaskan majerin, tumis bawang putih bawang merah dan rempah 4 sekawan secukupnya.
Masukkan beras dalam rice cooker, tambah santan satu kotak, air pandan, bahan yang ditumis tadi, halia blender satu sudu besar, 2 batang serai ketuk, dan garam.




Bahan nasi goreng:
4 cawan nasi pandan
200 gm daging ayam dipotong kecil
10 ekor udang
4 biji bawang merah hiris
2 ulas bawang putih hiris
2 batang serai dihiris nipis
4 biji cili api dihiris
6 helai daun limau dihiris
beberapa btang kacang panjang dipotong serong
2 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar jus lemon
1 cube stok ayam




( Ini air tembikai. Bila pergi kedai tengok tembikai yang dah siap terbelah dan merah pulak tu, hadei...cukup tak tahan. Beli dua slices besar.  Petang blender habis semua buat jus tembikai. kalau nak rasa pudina, bila blend tembikai tu, bubuhlah beberapa batang daun pudia. Very refreshing..)





Cara buat nasi goreng:
Panaskan sedikit minyak.
Goreng udang hingga masak dan ketepikan.
Menggunakan minyak gorengan udang, tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau.
Tambah serai hiris, cili api dan daun limau purut.
Tambah pula pes tomyam.
Masukkan ayam dan kacau masak
Masukkan kacang panjang.  Gaul.
Tambah jus lemon dan sedikit garam.
Masukkan nasi dan gaul hingga sebati dan masak.
Semasa menghidang, letak udang dan hirisan daun limau purut.
(kalau suka pedas, tambahlah bilangan cili api tu)



Sekian.
Selamat menyambut nuzul Quran.

ibundo


Artikel Terkait

Nasi Pandan goreng Tomyam
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email