Kembung.
Perut kembung masuk angin boleh buat semua kerja tak kena. Memulas sana memulas sini. Urghhh!!
Bundo dah serik minum air halia serai. Berhari-hari bundo sakit perut. Bibik kata bundo minum banyak sangat. Mana tak banyak, dahlah air tu pekat, bundo minum satu mug penuh sekali minum . Adei.. tobat.
Sapa ada minyak yuyi, sapu jelah dengan minyak yuyi. Kalau kat indon ada ubat tolak angin. Bila minum satu peket memang boleh buat angin keluar dari segenap pelosok.
Kembung.
Arghh.. dompet kembung boleh jadi kempes bila beli ikan kembung yang cecah berbelas ringgit satu kilo. Belas ringgit tu. Zaman bundo bebudak dulu kembung tujuh ploh sen je sekati hehe.
Adei.. amende la aku membebel ni.
Ikan kembung yang ini sudah selamat bundo cilikan. Sampai tersembul bijik mata kembung ni kena cili.
Bundo gunakan cili hijau tapi bila dimasak warna hijaunya dah jadi macam nak kuning-kuning.
Sebelum merepek lebih panjang mehlah tengok resepi.
5 ekor ikan kembung
rempah perap kembung:
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk bawang putih
garam
bahan sambal:
8 biji cili hijau*
20 biji cili api hijau*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 tangkai daun ketumbar dipotong
1 biji bawang besar dihiris bulat
beberapa biji tomato ceri
1 sudu besar cuka
1 sudu besar jus lemon
- Ikan dibersihkan, dikelar badannya dan dilumur dengan bahan perap. Perap selama 1/2 jam.
- Sementara itu, blender bahan yang bertanda *.
- Goreng ikan dan ketepikan.
- Kurangkan minyak di dalam kuali dan goreng bahan yang diblender sehingga garing. Masukkan cuka, jus lemon. Gaul. Masukkan garam, bawang potong dan daun ketumbar.
- Akhir sekali, masukkan tomato ceri.
- Curahkan sambal ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
- Siap
Memanglah pedas. Sambal kan semestinya pedas tapi rasa masam cuka dan lemon menjadikannya pedas-pedas masam dan sedap bila digaul dengan nasi panas. Cubalah.
ibundo
Perut kembung masuk angin boleh buat semua kerja tak kena. Memulas sana memulas sini. Urghhh!!
Bundo dah serik minum air halia serai. Berhari-hari bundo sakit perut. Bibik kata bundo minum banyak sangat. Mana tak banyak, dahlah air tu pekat, bundo minum satu mug penuh sekali minum . Adei.. tobat.
Sapa ada minyak yuyi, sapu jelah dengan minyak yuyi. Kalau kat indon ada ubat tolak angin. Bila minum satu peket memang boleh buat angin keluar dari segenap pelosok.
Kembung.
Arghh.. dompet kembung boleh jadi kempes bila beli ikan kembung yang cecah berbelas ringgit satu kilo. Belas ringgit tu. Zaman bundo bebudak dulu kembung tujuh ploh sen je sekati hehe.
Adei.. amende la aku membebel ni.
Ikan kembung yang ini sudah selamat bundo cilikan. Sampai tersembul bijik mata kembung ni kena cili.
Bundo gunakan cili hijau tapi bila dimasak warna hijaunya dah jadi macam nak kuning-kuning.
Sebelum merepek lebih panjang mehlah tengok resepi.
5 ekor ikan kembung
rempah perap kembung:
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk bawang putih
garam
bahan sambal:
8 biji cili hijau*
20 biji cili api hijau*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 tangkai daun ketumbar dipotong
1 biji bawang besar dihiris bulat
beberapa biji tomato ceri
1 sudu besar cuka
1 sudu besar jus lemon
- Ikan dibersihkan, dikelar badannya dan dilumur dengan bahan perap. Perap selama 1/2 jam.
- Sementara itu, blender bahan yang bertanda *.
- Goreng ikan dan ketepikan.
- Kurangkan minyak di dalam kuali dan goreng bahan yang diblender sehingga garing. Masukkan cuka, jus lemon. Gaul. Masukkan garam, bawang potong dan daun ketumbar.
- Akhir sekali, masukkan tomato ceri.
- Curahkan sambal ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
- Siap
Memanglah pedas. Sambal kan semestinya pedas tapi rasa masam cuka dan lemon menjadikannya pedas-pedas masam dan sedap bila digaul dengan nasi panas. Cubalah.
ibundo
Kembung berempah goreng sambal hijau
4/
5
Oleh
Unknown