Salam.
Lama sudah tidak bertegur sapa.
Mula-mula sibuk. Lepas tu malas. Bila malas, tu yang asek tayang apam balik tak sudah-sudah. Mmm.. masak memang masak tapi bila tiba tang ambil gambar, nak kena buat setting, pasang tripod kelepak kelepuk bagai.. tu yang lama tak berupdate. Bundo tengok geng-geng masak semuanya lajuuuuu je.
Haritu sibuk teramat sangat sebab maid tak ada. Sekarang ni walaupun dah ada maid baru tapi masih belum pandai buat kerja. Masih blur sangat-sangat. Nak kerja ajar satu-satu. Macam paku dengan penukul. Sekali pukul, baru masuk. Sabau jer lah aku ni.
Cakap pasal resepi bundo kali ni.
Ada seketul jantung pisang dah lama bersarang dalam peti ais. Hajat mulanya nak buat kerabu je. Tapi teragak pula nak masak dengan ayam kampung. Ayam kampung sekarang ni mudah nak dapat di bandar. Bayar je lah sekor empat belas ringgit. Dapatlah yang cenonet. Kalau agak-agak tak cukup, kena beli dua ekor. Tapi ayam kampung ni muda lagi. Masak sekejap dah empuk. Kalau kena yang tua dan keras, mau liat boleh tercabut gigi palsu bila menggigitnya.
Resepi.
1 ekor ayam kampung
1 biji jantung pisang
1 biji kelapa
1 inci lengkuas *
1 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup*
3 biji buah keras *
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
6 biji cili api * (tambah kaalau nak pedas)
3 biji cili merah *
2 batang serai *
8 helai daun limau purut dibuang tulangnya
1 keping asam keping
- Jantung pisang dibelah 4 dan direbus sehingga empuk. Biarkan sejuk dan perah airnya. Ketepikan.
- Kelapa di blender dengan air (agak-agak. Jangan banyak sangat). Tapis. Blender yang pertama santan pekatnya. Blender yang kedua santan cairnya. Asingkan santan pekat dan santan cair.
- Blender bahan yang bertanda *.
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan * yang telah diblender. Kacau sehingga masak dan wangi.
- Masukkan ayam dan daun limau purut. Biarkan air ayam kering. Masukkan santan cair dan garam. Apabila santan agak berkurangan, masukkan pula santan pekat dan asam keping.
- Masukkan jantung pisang bila ayam sudah empuk. Biarkan kuah agak pekat.
Jomlah makan!!!
Ohya sebelum terlupa. Ada resepi bundo yang keluar di majalah wanita januari. Pada yang telah membeli, selak-selaklah mukasurat sebelah belakang .
Terima kasih pada Mas yang telah memberi peluang pada bundo.
ibundo
Lama sudah tidak bertegur sapa.
Mula-mula sibuk. Lepas tu malas. Bila malas, tu yang asek tayang apam balik tak sudah-sudah. Mmm.. masak memang masak tapi bila tiba tang ambil gambar, nak kena buat setting, pasang tripod kelepak kelepuk bagai.. tu yang lama tak berupdate. Bundo tengok geng-geng masak semuanya lajuuuuu je.
Haritu sibuk teramat sangat sebab maid tak ada. Sekarang ni walaupun dah ada maid baru tapi masih belum pandai buat kerja. Masih blur sangat-sangat. Nak kerja ajar satu-satu. Macam paku dengan penukul. Sekali pukul, baru masuk. Sabau jer lah aku ni.
Cakap pasal resepi bundo kali ni.
Ada seketul jantung pisang dah lama bersarang dalam peti ais. Hajat mulanya nak buat kerabu je. Tapi teragak pula nak masak dengan ayam kampung. Ayam kampung sekarang ni mudah nak dapat di bandar. Bayar je lah sekor empat belas ringgit. Dapatlah yang cenonet. Kalau agak-agak tak cukup, kena beli dua ekor. Tapi ayam kampung ni muda lagi. Masak sekejap dah empuk. Kalau kena yang tua dan keras, mau liat boleh tercabut gigi palsu bila menggigitnya.
Resepi.
1 ekor ayam kampung
1 biji jantung pisang
1 biji kelapa
1 inci lengkuas *
1 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup*
3 biji buah keras *
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
6 biji cili api * (tambah kaalau nak pedas)
3 biji cili merah *
2 batang serai *
8 helai daun limau purut dibuang tulangnya
1 keping asam keping
- Jantung pisang dibelah 4 dan direbus sehingga empuk. Biarkan sejuk dan perah airnya. Ketepikan.
- Kelapa di blender dengan air (agak-agak. Jangan banyak sangat). Tapis. Blender yang pertama santan pekatnya. Blender yang kedua santan cairnya. Asingkan santan pekat dan santan cair.
- Blender bahan yang bertanda *.
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan * yang telah diblender. Kacau sehingga masak dan wangi.
- Masukkan ayam dan daun limau purut. Biarkan air ayam kering. Masukkan santan cair dan garam. Apabila santan agak berkurangan, masukkan pula santan pekat dan asam keping.
- Masukkan jantung pisang bila ayam sudah empuk. Biarkan kuah agak pekat.
Jomlah makan!!!
Ohya sebelum terlupa. Ada resepi bundo yang keluar di majalah wanita januari. Pada yang telah membeli, selak-selaklah mukasurat sebelah belakang .
Terima kasih pada Mas yang telah memberi peluang pada bundo.
ibundo
Ayam kampung sijantung pisang
4/
5
Oleh
Unknown