sambal udang

Tenggelam timbul, tenggelam timbul.   Ish.. susah betul nak maintain update blog ni. Nak buat macamana ek?  Masa mengejar kita.  Dan kita pula mengejar masa.
Buat je lah mana yang sempat ye tak.

Sambal udang ni bundo buat beberapa hari lepas.
Sambal yang tak pedas bagi mereka yang tak berapa gemar makan yang pedas-pedas.  Boleh dimakan dengan nasi biasa atau boleh juga dimakan dengan nasi lemak.




Untuk memudahkan orang yang makan, bundo buang kulit udang siap-siap.  Tapi kulit udang bundo tak buang.  Bundo bersihkan dan rebus dengan sedikit air untuk mendapatkan stok.  Stok udang boleh digunakan untuk masakan lain.  Jangan buang.  Sayang.  Sebab manis udang banyak di kulitnya.




20 ekor udang saiz besar dibuang kulitnya
6 tangkai cili besar merah *
2 tangkai cili kering dipotong kecil dan rendam dalam air panas*
2 biji bawang besar bersaiz kecil dihiris bulat
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 cm halia*
1 sudu besar jus lemon
garam
1/2 sudu kecil gula

- Blender bahan yang bertanda *
- Panaskan minyak secukupnya.  Tumis bahan kisar sehingga masak dan terbit minyak.
- Masukkan udang , bawang hiris, garam, sedikit gula dan jus lemon.
- Sesuaikan semua rasa.
- Siap.





Sedia untuk dimamam.

ibundo

Artikel Terkait

sambal udang
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email