Bundo suka buat siakap rebus asam ni. Hirup-hirup kuahnya.. fulamak.. boleh lelap-lelap mata menikmati kesedapan. Sendiri masak sendiri pujilah kan.
Anyway, ini memang feveret bundo dan juga hasben. Hasben bundo tak makan pedas. Jadi, bundo akan rebus dulu tanpa cili padi dan bila masak, bundo akan keluarkan semangkuk untuk dia. Selebihnya bundo bubuh cili api. Takde lah banyak. Dalam dua biji tapi bila cili tu dipatah-patahkan dan dipenyek-penyekkan, pedasnya akan keluar.
Masakan ni, mesti cukup balance antara masam, masin dan pedas. Pergh!!! Barulah lupa dunya sekejap.
Resepi.
1 ekor ikan siakap dikerat 2
2 biji bawang besar bersaiz kecil dihiris bulat nipis
2 ulas bawang putih diketuk
1 batang serai diketuk
1 inci halia dihiris nipis
1/2biji lemon diambil jusnya
garam secukupnya
2 biji cili padi diketuk
beberapa batang bende
Untuk membuatnya, cukuplah sempoi. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk bersama air tak kesahlah banyak mana nak bubuh. Janji memadai dengan ikan tersebut.
Bila mendidih, rasa rasakanlah masam masinnya. Janji belen. Kalau nak bubuh perisa pun, suka hatilah.
Lepas tu, masukkanlah bende. Masak bende tu sekejap saja sebab proses masaknya akan berterusan walaupun kita dah padam api.
Setengah ekor ni bundo boleh makan sorang saja.
Sekian.
ibundo
Anyway, ini memang feveret bundo dan juga hasben. Hasben bundo tak makan pedas. Jadi, bundo akan rebus dulu tanpa cili padi dan bila masak, bundo akan keluarkan semangkuk untuk dia. Selebihnya bundo bubuh cili api. Takde lah banyak. Dalam dua biji tapi bila cili tu dipatah-patahkan dan dipenyek-penyekkan, pedasnya akan keluar.
Masakan ni, mesti cukup balance antara masam, masin dan pedas. Pergh!!! Barulah lupa dunya sekejap.
Resepi.
1 ekor ikan siakap dikerat 2
2 biji bawang besar bersaiz kecil dihiris bulat nipis
2 ulas bawang putih diketuk
1 batang serai diketuk
1 inci halia dihiris nipis
1/2biji lemon diambil jusnya
garam secukupnya
2 biji cili padi diketuk
beberapa batang bende
Untuk membuatnya, cukuplah sempoi. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk bersama air tak kesahlah banyak mana nak bubuh. Janji memadai dengan ikan tersebut.
Bila mendidih, rasa rasakanlah masam masinnya. Janji belen. Kalau nak bubuh perisa pun, suka hatilah.
Lepas tu, masukkanlah bende. Masak bende tu sekejap saja sebab proses masaknya akan berterusan walaupun kita dah padam api.
Setengah ekor ni bundo boleh makan sorang saja.
Sekian.
ibundo
Siakap rebus asam sempoi
4/
5
Oleh
Unknown