Hujung minggu yang agak panjang memberi peluang kita berjimba lebih lama di dapur. Betul Ke? ataupun makan makanan tersedia siap saja.
Chah menggoda bundo dengan ayam kicap briyaninya. Sungguh berani kau chah sehingga membuat bundo tak lelap tidur malam tapi tidur siang tetap saja lenanya. Nah!! tengok saja hasil penggodaan tersebut. Siap juga ayam kicap briyani ala chah hasil tangan bundo yang pastinya telah menerima penderhakaan yang teramat sangat. Maap chah di atas penderhakaan tersebut.
Terima kasih chah. Very d mabeles!!!
Bagi beberapa resepi mengancam lagi dan bundo akan fikirkan secara serius untuk mengambil kau sebagai anak angkat bundo kehkeh...
ibundo
Chah menggoda bundo dengan ayam kicap briyaninya. Sungguh berani kau chah sehingga membuat bundo tak lelap tidur malam tapi tidur siang tetap saja lenanya. Nah!! tengok saja hasil penggodaan tersebut. Siap juga ayam kicap briyani ala chah hasil tangan bundo yang pastinya telah menerima penderhakaan yang teramat sangat. Maap chah di atas penderhakaan tersebut.
Nak sonang kojo den, den copy dan paste sajolah resepi dari dapur chah sambil highlightkan tempat-tempat yang telah diubahsuai mengikut kehendak tokak bundo ni.
4 ketul ayam (lumur dengan sedikit garam dan kunyit)
(bundo punya 1/2 ekor)
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih
2-3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1 batang serai - dititik (bundo tak bubuh)
1 sudu besar rempah beriani (bundo bubuh 1 1/2 sudu besar)
1/2 cawan kacang gajus (bundo tambah)
1/2 cawan kismis (bundo tambah)
2 biji ubi kentang dipotong wedges (bundo tambah)
1 sudu besar dadih natural flavour
satu kelopak daun ketumbar dihiris untuk hiasan
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit sos cili
1 biji tomato
Cara-cara:
- Gorengkan ayam separuh masak dan ketepikan.
- Kentang dipotong wedges, goreng dan ketepikan.
- Kacang gajus digoreng. Kismis digoreng sebentar. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan anggara 4-5 sudu sahaja.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. Tumiskan bahan tumbuk tadi menggunakan minyak menggoreng ayam tadi.
- Masukkan cili kisar .
- Masukkan rempah beriani yang telah dicampur dengan sedikit air.
- Masak hingga naik minyak. Masukkan kicap dan sos. Tambah air jika kuah terlalu pekat.
- Masukkan ayam, kentang , gajus dan kismis. Gaul rata dan biarkan ayam betul-betul masak.
- Sejurus sebelum padamkan api, masukkan tomato yang telah dipotong mengikut selera anda.
- Hidang dan tabur dengan daun ketumbar dan beberapa biji cili api jika suka.
Terima kasih chah. Very d mabeles!!!
Bagi beberapa resepi mengancam lagi dan bundo akan fikirkan secara serius untuk mengambil kau sebagai anak angkat bundo kehkeh...
ibundo
Ayam Kicap Briyani Chah
4/
5
Oleh
Unknown