Labu lomak spesel

Nak menghabiskan labu sebiji cukuplah lama.  Beli pun yang kecik je. Bukan besar mana pun.  Tapi oleh sebab sekali pakai guna sikit maka terperuklah selebihnya dalam peti ais.  Apatah lagi bila angin nak buat itu ini agak merudum akhir-akhir ini.

Bila abah buka peti ais mencari dadih yang dah tak ada lagi, dia ternampak akan labu yang tinggal lebih daripada separuh itu. Terus dia meminta supaya dibuatkan gulai labu. 



Gulai labu yang ini lain daripada yang bundo selalu buat.  Cubalah intai-intai resepi ni.

Bahan:
Labu yang didadu besar
15 ekor udang
santan 
1 inci lengkuas *
1 inci halia *
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 cm kunyit *
10 biji cili api (kurangkan kalau tak suka pedas) *
2 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit dihiris kasar-kasar
Garam
1 keping asam gelugur

Cara:
1. Kisar bahan yang bertanda *.  Masukkan ke dalam periuk bersama santan dan serai. Masak sehingga mendidih. Bubuh garam.
2. Apabila mendidih, masukkan labu.  Masak sehingga empuk. Bubuh asam keping.
3. Masukkan udang dan daun kunyit. Kacau seketika sehingga udang bertukar warna dan masak.  Padamkan api.




Nak tahu rasanya cubalah..


ibundo

Artikel Terkait

Labu lomak spesel
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email