Donat Keledek

Orang dah lama buat donat ni bundo baru nak terhegeh-hegeh. Jiran bundo ada memberi keledek cukuplah besar.  Bundo dah tak tau dah nak buat apa dengan cik keledek ni. Goreng sudah, pengat sudah, masuk dalam kuah mee sudah tapi masih ada juga yang tinggal. Maka teringatlah pula pada donat ubi kentang kak wan yang telah ditukar-gantikan pada donat keledek yang menjadi satu hidangan hangat tak lama dulu. Bundo tak ingat siapa yang mulakan donat keledek ni. Tapi bundo ingat yang asalnya adalah dari kakwan. So, kakwan.. bundo letak resepi kakwan di sini yang telah diganti dengan keledek.



 Resepi asal :  Citarasawan

400 gm tepung gandum
11 gm ragi instant
200 gm keledek (asalnya ubi kentang)
2 sudu besar susu pekat manis
100 gm gula halus
75 gm mentega
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
120 ml air

Gula aising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng




Cara:
1. Kupas keledek, rebus empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas, sejukkan.
2. Satukan tepung, gula dan yis.  Gaul rata. Masukkan keledek lenyek dan bahan lain kecuali air. Gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang elastik (bundo pakai pengandun roti)
3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain/plastik sehingga mengembang.
4. Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur dengan sedikit tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi sehinga mengembang.
5. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.  Salut dengan gula aising.





Sedap.  Lembut. Orang yang tak ada gigi boleh kunyah pakai gusi aje hehe...

Sekian.


ibundo


Artikel Terkait

Donat Keledek
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email