Ayam Minang

Kalau ke tanah seberang dan makan di restoren padang, mesti dihidangkan dengan ayam masak padang. Sepupu bundo yang berasal dari daerah minangkabau memberi bundo resepi ayam masak minang ini. Aroma ketika memasak ayam ini memenuhi setiap ruang di dalam rumah.

Realitinya tidak banyak perbezaan di antara masakan kita dengan masakan mereka.  Bahan yang digunakan adalah sama.  Apa yang mereka ada, kita pun ada.




Kalau di restoren padang, ayam yang digunakan bersaiz kecil dan bukannya seperti ayam yang selalu kita beli di pasar. Jadi, untuk masakan ini bundo beli ayam organik yang pastinya bersaiz kecil seakan-akan ayam kampung. Oleh sebab kecil, bundo masak 4 ekor.  Ya.. famili bundo besar. Ada 17 orang termasuk bibik dan dua anak kecil yang sama-sama sibuk di meja makan semasa berbuka.  Itu belum masuk baby yang masih belum boleh menyarap.



Resepi ini adalah untuk 4 ekor ayam. Sila downsizekan mengikut keluarga masing-masing.

4 ekor ayam
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
seketul kunyit (agak-agaklah) *
4 biji bawang besar (sederhana besar)*
6 ulas bawang putih*
8 biji buah keras*
6 biji cili merah* (tambah sekiranya mahu pedas)
12 biji cili api* (tambah sekiranya mahu pedas)
8 batang serai *
2  helai daun kunyit *
8 helai daun limau purut dibuang tulangnya *
2 biji kelapa di asingkan santan pekat dan santan cair
1 cube stok ayam
garam secukup rasa
2 keping asam gelugur
1/4 cawan minyak untuk menumis




Cara:
Bersihkan ayam daan toskaan airnya.
Blender semua bahan yang bertanda *.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender. Masak sehingga bahan tumisan masak dan airnya kering.
Masukkan ayam.  Biarkan air ayam keluar dan kering.
Masukkan separuh santan cair.  Kemudian masukkan santan pekat garam dan cube ayam.
Masukkan asam gelugur apabila kuah mendidih.
Masak sehingga kuah pekat.
(nota: santan cair guna separuh sahaja)


Sekian.  Sedap dimakan dengan ketupat.


ibundo

Artikel Terkait

Ayam Minang
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email