daging gulai ibundo

Pagi tadi nampak macam hujan nak turun lebat.  Pagi-pagi subuh angin bertiup kuat sehinggakan sejuknya masuk ke dalam tulang.  Rupa-rupanya hujan tak jadi.  Cuaca seharian ini panas.  Bundo keluar sekejap tengahari tadi sebab ada urusan dan terasa macam tenaga disedut dek panas yang membahang.  Bila ternampak tembikai yang sudah siap terbelah semasa membeli sayur, terus bundo tangkap dua potong besar kerana tak tertahan dengan godaan warnanya dan isinya yang nampak penuh berair.



Petang ini cadangnya mahu memasak daging kari tetapi sedang memotong daging, kepala merancang benda yang lain. Faham-faham sajalah idea orang dapur yang tak mahu terlalu terkongkong dengan cara masakan sedia ada.



Sudahnya jadilah lauk daging yang namapun tak tau nak dipanggil apa. Perasan tak cili tu bewarna ungu?  Benihnya kakak bundo yang bagi.  Bundo tanam di belakang rumah dan elok pula tumbuhnya. Cilinya seperti cili api biasa hanya warnanya purple.  Tapi pedasnya bukan main.  Pedas yang amat.

Okay resepi:
1 kilo daging dipotong cube
3 ulas bawang merah dihiris nipis.
1 ulas bawang putih dihiris nipis.
3 sudu besar pes cili kering
3 biji ubi kentang dibelah
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
2 inci kunyit *
2 batang serai *
2 ulas bawang putih *
1 biji bawang merah*
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah briyani
2 sudu besar kerisik
1 biji kelapa diambil santannya
1 cube stok daging
2  sudu besar air asam jawa
garam




Blender bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam mangkuk besar dan campurkan dengan rempah kari. Gaul rata bersama daging.  Perap di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.

Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris sehingga wangi.  Masukkan rempah briyani dan pes cili. Tumis sehingga masak.  Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering.
Masukkan santan cair dan masak sehingga kuahnya pekat.  Tambah santan pekat, kentang, kerisik, stok daging. Masukkan air asam apabila kentang sudah empuk.

Mak bundo bagi petua.  Kalau masak kentang, jangan masukkan asam sebelum kentang empuk.  Nanti kentang tu tak empuk-empuk. Bundo selalu ikut petua emak.

Sekian.

ibundo

Artikel Terkait

daging gulai ibundo
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email