Sekarang ni nak pandang rendang pun dah rasa muak. Tapi kalau dah namanya raya dan bersillih ganti pula ke jemputan rumah terbuka, pastinya rendang jugalah yang terhidang. Dalam waktu waktu sekarang, telur goreng mata kerbau dan sambal sardin lebih menambat selera. Ataupun goreng saja ikan kembung dan celur pucuk ubi cicah sambal belacan. Pun lagi ummph..
Tengahari tadi bundo cuma masak celur celur tempe, tahu dan sayur (temtayur). Bundo buatkan sambal kicap cili api. Bundo tak payah makan nasi dah. Hirup-hirup kuah yang telah ditambah dengan sambal kicap dan makan temtayur saja. Burp.. alhamdulillah. Perut pun rasa lega dan tidaklah berat sangat.
Bahan yang diperlukan pun amatlah mudah. Semua yang tersedia ada dalam peti ais.
1 bungkus tempe
1 kotak tauhu lembut (gunakan tauhu apa pun boleh)
Beberapa kelopak kubis panjang
secekak bayam
1 biji tomato
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
beberapa hiris daging ayam
1/2 cube pati ayam
air secukupnya
garam secukupnya
daun bawang dan bawang goreng untuk tabur
Cara:
-Tempe didadu besar
-Tauhu didadu besar
-bawang merah dan bawang putih dihiris nipis
-sayur dipotong ikut selera
-Masukkan tempe dan bawang ke dalam periuk bersama air. Rebus sampai mendidih. Masukkan cube pati ayam dan garam.
-Masukkan sayur dan tauhu. Biar mendidih sebentar dan padam api.
Sambal kicap:
1 sudu besar cili api yang telah ditumbuk
1/4 cawan kicap masin
1 sudu besar jus limau
secubit gula kalau suka
Campurkan semua bahan dan gaul rata.
Petang dan malam ini bundo ada jemputan open house. Kena ingatkan diri supaya makan seadanya.
Sekian.
Tengahari tadi bundo cuma masak celur celur tempe, tahu dan sayur (temtayur). Bundo buatkan sambal kicap cili api. Bundo tak payah makan nasi dah. Hirup-hirup kuah yang telah ditambah dengan sambal kicap dan makan temtayur saja. Burp.. alhamdulillah. Perut pun rasa lega dan tidaklah berat sangat.
Bahan yang diperlukan pun amatlah mudah. Semua yang tersedia ada dalam peti ais.
1 bungkus tempe
1 kotak tauhu lembut (gunakan tauhu apa pun boleh)
Beberapa kelopak kubis panjang
secekak bayam
1 biji tomato
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
beberapa hiris daging ayam
1/2 cube pati ayam
air secukupnya
garam secukupnya
daun bawang dan bawang goreng untuk tabur
Cara:
-Tempe didadu besar
-Tauhu didadu besar
-bawang merah dan bawang putih dihiris nipis
-sayur dipotong ikut selera
-Masukkan tempe dan bawang ke dalam periuk bersama air. Rebus sampai mendidih. Masukkan cube pati ayam dan garam.
-Masukkan sayur dan tauhu. Biar mendidih sebentar dan padam api.
Sambal kicap:
1 sudu besar cili api yang telah ditumbuk
1/4 cawan kicap masin
1 sudu besar jus limau
secubit gula kalau suka
Campurkan semua bahan dan gaul rata.
Petang dan malam ini bundo ada jemputan open house. Kena ingatkan diri supaya makan seadanya.
Sekian.
ibundo
Sup temtayur
4/
5
Oleh
Unknown